-->
.

Followers

Thursday, 19 April 2012

Cooking with love to person that I love.

Assalamualaikum . :)

Alhamdulillah , cuti2 sem nie keje membesarkan badan je la. Haishh .. Tapi dalam membesarkan badan nie, saye belajar memasak, semua resepi cari dalam internet. Mudah dan simple .

Ramai orang cakap, nak kahwin ni kena belajar masak, baru lah suami duduk rumah . HOHOHO

Actually, saye memasak sebab saye nak mak abah dan adik2 dapat makan masakan dari air tangan saye. HEHE 

Kadang2 adik saye yang duduk kat hostel, bila balik cuti selalu request suh masak nie lah, tu lah . Adik punya pasal buat lah. Tu belum masuk bab tunang yang request suruh masak . Haishhh =P

Ok , dalam mase cuti sem yang nak masuk lebih kurang sebulan nie, saye dah berjaya memasak beberapa jenis makanan. HAHA 

Antara makanan yang saye berjaya memasak ialah .... Jeng jeng jeng ..

1) Donut ( excited sebab sebelum nie pandai makan je, buat tak reti )
2) Ayam masak hijau ( so simple dan pedas =) )
3) Gulai lemak nangka ( Haaa ni feveret tunang saye, tu sebab saye belajar masak )
4) Puding Caramel ( Ni plak request adik saye yang chubby )

So, lepas ni ingat plan nak belajar masak Laksa Johor sebab teringin sangat nak makan. Tunggu mak masak, mak saye asyik masak laksa biase. 1st time makan Laksa Johor pun sebab roomate yang bawa balik dari jamuan. Jadilah dapat rase. HEHE

Ok, dekat sini saye nak share resepi Puding caramel sebab simple gile nak buat. Masuk semua bahan lepas tu blander jer . HIHIHI


RESEPI PUDING CARAMEL


BAHAN A

5/6 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan air


BAHAN B ( Untuk caramel )

1/2 cawan gula
4 sudu / 1/2 cawan air


Cara-cara membuatnya :

Untuk Caramel

1) Masukkan gula dalam periuk dan cairkan hingga perang keemasan. Lepas tu baru masuk air tau. Be careful sebb bila masukkan air dalam gula yang pekat nie, akan meletup2 sikit. So guna api yang kecil ye .:)

2) Dah siap caramel nye, masukkan dalam loyang. For me better loyang tu sapukan sedikit mentega untuk mudahkan kita untuk keluarkan puding tu nanti.

3) Ratakan caramel tu seikhlas hatinya k dan ketepikan. =P


Untuk Puding

1) Masukkan telur dan gula dalam blander dan kisar sampai bahan nie jadi kembang.

2) Dah kembangkan? So boleh masukkan tepung jagung, esen vanila, air, susu dan gula . Teruskan blander bahan2 nie dengan gigihnya . HAHA

3) Ok, dah siap blander kan? Bahan puding ni kita tuang dalam loyang yang kita dah letak caramel tadi.

4) Kukus selama 25 / 30 minit / sehingga masak pudingnya. Guna api yang sederhana besar . 

5) Untuk dapatkan permukaan puding yang cantik dan cute, pastikan penutup periuk kukus tu ade sedikit lubang untuk elakkan wap air jatuh kat atas puding dan mencacat celakannya . HUHU 

6) Dah siap kukus, sejukkan dalam peti ais tak kira la berapa lame yang kita nak . =) Bila makan puding tu sejuk2, perghhhh memang sedap . 

7) OK Done ! 



HEHE  inilah keje saye waktu cuti sem . Alang2 belajar memasak for preparation bila dah kahwin nanti . Muahahahaa   




Salam sayang untuk semua . =)


Posted by Solehah Razali at 06:08
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Daisypath Anniversary tickers

Si Kekure Due Alam

My photo
Solehah Razali
Insan yang lahir dari kasih sayang 2 insan. Hidup yang tenang tanpa dugaan bukanlah ertinya hidup. Tapi hidup yang penuh dengan cabaran, itulah erti sebenar kehidupan. Jika aku tewas hari ini, tidak pada hari esok. ^_^
View my complete profile

Facebook ku

Solehah Razali

Reka Lencana Anda

Blog Archive

  • ►  2013 (4)
    • ►  March (1)
    • ►  February (3)
  • ▼  2012 (3)
    • ►  July (1)
    • ▼  April (2)
      • All about friends.
      • Cooking with love to person that I love.
  • ►  2011 (5)
    • ►  December (1)
    • ►  October (1)
    • ►  September (1)
    • ►  August (1)
    • ►  April (1)
Powered by Blogger.